Acest blog este o lupta contra Bingo Metropolis si a tuturor
jocurilor piramidale si a escrocheriilor de toate tipurile care pacalesc oamenii

Faceți căutări pe acest blog

vineri, 2 aprilie 2010

Jocurile piramidale, sanctionate dur de ANPC

Practicile comerciale incorecte, precum publicitatea inselatoare, vanzarile nesolicitate sau jocurile piramidale au intrat pe lista neagra a Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorior, fiind vizati atat comerciantii cat si bancile, arata The Money Channel.

Din februarie, comportamentul agresiv al comerciantilor va fi asupra sanctionat chiar si fara o sesizare venita de la consumatori. Sanctiunile aplicate de ANPC sunt de la 3 mii la 30 de mii si ele nu vor ocoli institutiile bancare.

"Pachetele de produse reprezinta o practica comerciala incorecta pentru ca acel produs gratuit costa in fapt", spune Dan Vlaicu, presedinte ANPC. Vlaicu aminteste si de jocurile piramidale, ce urmeaza sa fie sanctionata de autoritate. "Unele jocuri, in masura in care remuneratia celui care intra in jocul de capital este mai mare prin includerea altora in jocul respectiv decat prin vanzarea produsului, este o practica incorecta", a adaugat presedintele ANPC.

Multe dintre banci mentin inca o dobanda atractiva, inferioara celei practicate pentru clientii mai vechi ai bancii, dar care, la scurt timp de la contractarea creditului se modifica.

"Vrem sa atragem atentia bancilor care mai practica acest sistem - si se practica inclusiv in aceasta luna, ianuarie 2008, - sa isi schimbe comportamentul fata de consumator pentru ca com intreprinde controale in acest sens chiar daca nu vor mai fi reclamatii", a declarat si Gheorghe Ciubotaru, vicepresedinte ANPC.

O ţeapă numită EFG Retail Services

Să tot fi trecut anul de cînd tot intenţionez să scriu despre cardurile de credit EFG Retail Services. Îi ştiţi, sînt ăia care au acelaşi logo ca BancPost şi pe care îi găsiţi ca furnizori de credite în diverse magazine precum Altex, Media Galaxy etc. Pe scurt, povestea e cam aşa: cineva şi-a luat, dintr-un Media Galaxy, nişte produse electronice în rate. Pe factura lunară, minimum de plată: 120 de lei. Toate bune şi frumoase, două-trei rate întîrziate cu cîteva zile, după un an, suma de returnat era mai mare decît suma împrumutată cu vreo 200 de lei. Vorbim de vreo 4.500 de lei, să fim înţeleşi.
Cum a decurs discuţia în Media Galaxy? “Ah, puteţi lua în rate, nici o problemă. Vă facem un card, comisionele-s mici, într-un an terminaţi de plătit“. Se adresează, desigur, întrebările legate de dobînzi şi alte comisioane. Răspunsul, pe măsura primului: “Păi e un comision de 50 de lei de emitere a cardului, un comision lunar de 5 lei, iar dobînda e de 20%, scăpaţi repede de credit“.
După vreun an de zile de plătit rate, cu ochii căscaţi în factură şi cu nelămurirea cît China – “Cum adică plătesc un an şi tre’ să dau înapoi mai mult decît am luat?” – , se trag concluziile: dobînda este, de fapt, de vreo 35%, iar comisionul lunar de administrare a contului este de nu mai puţin de 90 de lei pe lună!
Cam aşa se procedează, în caz că nu ştiaţi şi vă bătea vreun gînd să vă luaţi vreo ceva în rate cu vreun card EFG Retail Services. Ce încredere poţi să mai ai în EFG sau în Bancpost după o asemenea ţeapă? A mai păţit cineva ceva similar cu cardul EFG? Aştept detalii.
PS: Să nu vă aşteptaţi să găsiţi toate informaţiile pe site-ul EFG Retail Services. N-o să se întîmple.