Acest blog este o lupta contra Bingo Metropolis si a tuturor
jocurilor piramidale si a escrocheriilor de toate tipurile care pacalesc oamenii

Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 31 martie 2010

"Caritasul" masinilor de lux: frauda piramidala de 90 milioane euro in Marea Britanie

de CALIN STOICA-DIACONOVICI

Politia din Marea Britanie a deschis o ancheta de proportii in cazul unei fraude de tip piramidal in care sute de celebritati, oameni de afaceri si vedete ale sportului au fost inselate cu o suma totala de peste 90 milioane de euro. Infractorii investisera intr-o adevarata flota de masini de lux cu ajutorul careia spalau o parte din veniturile frauduloase.

Tertipul prin care suspectii au pacalit nu mai putin de 600 de investitori din intreaga lume, dar mai ales cetateni ai Regatului Unit, era bazat pe modelul Ponzi – schema piramidala inventata si aplicata in 1920 de americanul de origine italiana Charles Ponzi, care a devenit cunoscuta in Romania mai ales in urma jocului Caritas din anii ’90.

Potrivit "The Telegraph", escrocii se dadeau drept angajati ai unei firme de consultanta pentru investitii din prestigiosul district financiar al Londrei si isi convingeau victimele sa-si plaseze banii intr-un fond "extrem de profitabil", care le-ar fi adus dobanzi imense, platite lunar. Suspectii, dintre care numai trei au fost retinuti pana in prezent, sustineau ca fondul lucreaza cu companii cunoscute, care, dintr-un motiv sau altul, aveau nevoie disperata de bani si erau dispuse sa plateasca, intr-un termen foarte scurt, sume considerabile pentru a avea acces la lichiditati. Dobanzile platite de aceste companii ar fi urmat sa fie atat de mari incat investitorul, dupa scaderea comisioanelor incasate de asa-zisul fond de investitii, tot ar fi incasat o dobanda lunara de 6 pana la 13% din suma depusa.

Escrocheria era extrem de convingatoare si atragea in fiecare zi noi creduli. Pe langa forta de convingere, sarlatanii isi creasera o reputatie foarte buna pentru ca primii deponenti primeau intr-adevar dobanzile imense promise. Singura problema era faptul ca platile lunare se faceau din banii depusi de urmatorii investitori pacaliti.
Potrivit politiei londoneze, suspectii nu se limitau numai la inselarea depunatorilor dornici de castiguri mari si rapide. Ei infiintasera o adevarata retea de companii-paravan, prin care spalau banii oferiti de creduli. Una dintre metode consta in asa-zisa inchiriere de masini de lux.
In cadrul investigatiei, anchetatorii Scotland Yard-ului au confiscat o intreaga flota de autoturisme de lux pe care suspectii le cumparasera printr-o firma-paravan si le foloseau pentru a-si legitima o parte din veniturile suspecte. Masinile, printre care se numara modele de colectie produse de firme de top precum Ferrari, Lamborghini, Bentely, Maseratti sau Rolls Royce, erau "inchiriate" de compania-paravan chiar suspectilor, care astfel "albeau" o parte din banii deturnati. Procedeul era aplicat numai pentru o parte a banilor, pentru ca restul – pe care acum politia britanica incearca sa-i gaseasca, fara prea mult succes – ar fi fost transferati in conturi din Dubai, Thailanda si Insulele Cayman.
In total, din cele peste 90 milioane de euro, anchetatorii nu au reusit sa recupereze decat circa 1,5 milioane, cea mai mare parte reprezentand-o flota de autovehicule exclusiviste.z

PUTERE DE CONVINGERE
» Victimele, suparate pe politisti

Abilitatile de disimulare si convingere ale escrocilor descoperiti de Scotland Yard erau atat de bine dezvoltate, incat multe dintre victimele lor nu par sa accepte nici acum ca au fost pacalite si sustin ca investigatia politiei a fost cea care a generat prabusirea asa-zisului "fond de investitii". "Aceste victime au fost orbite total. Cred ca indivizii acestia sunt prietenii lor, s-au increzut complet si au dat multe informatii personale. Este foarte greu sa rupi aceasta legatura de incredere", a explicat, pentru "The Telegraph", Bob Wishart, ofiter in unitatea antifrauda a Scotland Yard. "Am ajuns chiar in siutatia in care (victimele – n.n.) nu ne cred." Increderea oarba, dar si schema folosita pentru pacalirea victimelor sunt elemente regasite si in cazul, recent, al cele mai mari escrocherii Ponzi din istoria Statelor Unite. Bernard Madoff, fost director al bursei electronice din New York, a fost condamnat luna trecuta la 150 de ani de inchisoare pentru frauda-record de 50 miliarde de dolari, derulata timp de mai bine de 40 de ani. Madoff inspira atata incredere victimelor sale incat, daca nu ar fi izbucnit criza economica, nimeni nu ar fi descoperit ca firma sa de investitii nu era decat un joc piramidal.

Cresc taxele pentru jocurile de noroc

Guvernul a decis sa majoreze multe din taxele aferente organizarii jocurilor de noroc, dupa cum se arata in proiectul de Ordonanta de Urgenta intocmit de Ministerul Finantelor.
Daca va fi aprobat acest proiect, regimul de taxe aplicabil operatorilor privati de jocuri de noroc se va extinde si asupra Loteriei Romane si se va introduce licenta de organizare a jocurilor de noroc cu valabilitate de cinci ani cu obligatia detinerii de exploatare a jocurilor de noroc (cu valabilitate de un an), anunta Ministerul de Finante, intr-un comunicat remis Ziare.com.

Proiectul mai prevede interzicerea jocurilor on-line organizate prin sisteme de comunicatii de tip internet sau intranet si interzicerea jocurilor organizate prin intermediul sistemelor de comunicatii de telefonie si jocurilor piramidale.

Mai precis, vor fi interzise "jocurile-concurs cu castiguri de orice fel prin intermediul liniilor telefonice sau al altor sisteme de telecomunicatie, televiziune sau radio, prin care se conditioneaza obtinerea unor avantaje materiale ca rezultat al raspunsurilor formulate la intrebari de cultura generala, inteligenta sau perspicacitate, si care presupun o taxa de participare".

Mai mult, in ceea ce priveste jocurile de noroc organizate in cadrul unor emisiuni televizate, operatorii vor fi nevoiti sa plateasca 200.000 de lei taxa de licenta si 20% din incasarile efective, dar nu mai putin de 400.000 lei, taxa de autorizatie.

Pentru jocurile loto, taxa de licenta va fi de 500.000 de lei iar cea de autorizatie de exploatare 800.000 de lei. Pentru pariuri mutuale, taxa de licenta este de 200.000 de lei si cea de autorizatie de 400.000 de lei.

Pentru jocurile de noroc din cazinouri, operatorii vor fi obligati sa plateasca 400.000 de lei taxa de licenta. Taxa de autorizatie va fi de 250.000 de lei pe masa in Bucuresti si 120.000 in alte localitati, 8.000 de lei pentru fiecare slot machine si 30.000 de lei pentru fiecare joc bingo plus 5% din valoarea cartoanelor achizitionate de la Compania Nationala "Imprimeria Nationala" S.A., care se achita in avans la trezoreria statului.

Operatorii de pariuri, cei care exploateaza pariuri in cota fixa si cazinourile vor fi obligati sa aiba capital social minim de 1.000.000 de lei iar cei care organizeaza loterii 2.000.000.