Acest blog este o lupta contra Bingo Metropolis si a tuturor
jocurilor piramidale si a escrocheriilor de toate tipurile care pacalesc oamenii

Faceți căutări pe acest blog

luni, 19 aprilie 2010

Scrisori nigeriene

Scrisoarea nigeriana este numele generic sub care este cunoscuta o escrocherie veche de citeva decenii si care a adus profituri de miliarde de dolari. Pe scurt, cel vizat de raufacatori se trezeste cu o scrisoare, fie ea clasica, prin fax sau in format electronic, din partea unui african. Expeditorul pretinde a fi fie mostenitorul unei mari averi, fie functionar bancar sau reprezentant al autoritatilor. El sustine ca are nevoie de ajutor pentru recuperarea unei mari sume de bani si, drept rasplata, ofera un comision ce poate varia intre 10 si 30 la suta sau, mai rar, propune o afacere neverosimil de profitabila.

De fapt, totul se rezuma la a scoate cit mai multi bani de la victima. Aceasta este rugata sa contribuie la o parte din cheltuielile operatiunii, fie trimitind niste bani in contul expeditorului, fie venind personal in Africa. Uneori, victima este chemata pentru asa-numite formalitati bancare, fara a i se spune nimic despre banii pe care ar trebui sa-i cheltuiasca. Cind ajung fata in fata cu escrocii, credulii sint jefuiti, daca nu chiar rapiti ori, in unele cazuri, ucisi.

Initial, marea majoritate a scrisorilor de acest gen erau expediate din Nigeria. De aici si numele escrocheriei, care mai este cunoscuta si ca 419, dupa numarul articolului corespunzator din Codul Penal nigerian. Cu timpul, au aparut expeditori din toate tarile din Africa de Vest (Ghana, Togo, Liberia, Cote d'Ivoire, Sierra Leone etc.)
.

Scrisoarea incepe cu o justificare: "Nu ma cunoasteti, dar am primit adresa dumneavoastra de la un prieten / partener de afaceri / de la o asociatie (camera de comert de obicei, fiind vizati, evident, cei instariti)". Apoi, expeditorul se prezinta. El este "directorul departamentului conturi de la Banca Africii din Ougadougou, Burkina Fasso", "fiul unui bogat fermier din Zimbabwe, ucis in timpul razboiului civil", "urmasul liderului rebelilor angolezi, Jonas Savimbi", "avocatul vaduvei fostului lider nigerian, generalul Sani Abacha", "fiul fostului ministru al tineretului din Zimbabwe" sau "printul Lawrence Abuna".

Acum intra in scena banii, care se afla invariabil intr-o banca. Acestia fie au fost depozitati acolo de un client strain care "a murit intr-un tragic accident cu toata familia", fie de fermierul bogat, ministrul, liderul rebel sau dictatorul care, iarasi, nu mai este in viata, fiind ucis sau murind de moarte buna, nu prea conteaza. Suma variaza intre 6 si 30 de milioane de dolari, dar nu poate fi scoasa din cont. Fie, in lipsa de mostenitori, ar trebui sa intre in posesia statului, asa ca adresantului i se propune sa pretinda ca este mostenitor, fie anumite legi blocheaza accesul la ei asa-zisilor urmasi ai proprietarului, "dar un strain are mai multe sanse sa obtina acest drept", sau, mai simplu si mai adesea, urmasii defunctului au nevoie de ajutor in a transfera fondurile intr-o banca occidentala. Dupa cum am mai spus, totul in schimbul unui comision substantial.

Ca o concluzie, daca primiti, prin e-mail, fax sau posta, o propunere de afaceri de genul celor descrise mai sus, nu cadeti in plasa. Evitati, astfel, de pierderea unor mari sume de bani si consecinte chiar mai grave.                
                                                 
sursa:  (Anchete.ro )

Agenda Neagră a Escrocheriilor 6

(continuare din 4 aprilie)

Solicitări de transfer de bani 


Escrocheriile ce implică transferul de bani sunt în creştere. Fiţi foarte precaut în momentul în care cineva vă oferă bani pentru a-i ajuta să îşi transfere fondurile. Odată ce aţi trimis bani cuiva poate fi foarte dificil, dacă nu chiar imposibil să îi recuperaţi.
La ce să fim atenţi!
Escrocheria Nigeriană este destul de răspândită. Deşi o mulţime dintre aceste escrocherii sunt originare din Nigeria, escrocherii similare sunt realizate de către fraudatori peste tot în lume (mai ales în alte părţi ale Africii de Vest şi în Asia). Aceste escrocherii au început din ce în ce mai des să fie denumite „fraudă prin plata în avans”.
În cadrul escrocheriei nigeriene clasice primiţi un e-mail sau o scrisoare de la un fraudator prin care vi se cere ajutorul în vederea transferării unei sume mari de bani în străinătate. Pe urmă, vi se oferă o parte din bani dacă sunteţi de acord să le oferiţi datele contului dumneavoastră bancar pentru a-i ajuta să transfere banii. Mai apoi, vi se va solicita achitarea a tot felul de taxe şi comisioane înainte de a primi „câştigul”. Nu vi se vor trimite niciodată banii şi veţi pierde comisioanele pe care le-aţi achitat.
Un alt tip de escrocherie este escrocheria prin e-mail, care pare a fi trimis din partea unui avocat sau reprezentant al băncii, în care sunteţi anunţat că o rudă îndepărtată de-a dumneavoastră a decedat şi v-a lăsat o moştenire uriaşă. Escrocii pot relata poveşti ce par atât de autentice încât puteţi fi păcălit să le oferiţi documente personale şi date cu privire la contul bancar astfel încât să puteţi confirma identitatea acestora şi să vă revendicaţi moştenirea. Este mai mult decât probabil ca „moştenirea” să fie inexistentă şi, pe lângă faptul că pierdeţi banii pe care i-aţi achitat fraudatorului pentru taxe şi comisioane riscaţi, de asemenea, să vă fie furată identitatea.
Dacă deţineţi o afacere de vânzare produse şi servicii online sau prin mica publicitate în ziare, puteţi fi ţinta unei escrocherii prin plată excesivă. Drept răspuns la anunţul dumneavoastră puteţi primi o ofertă generoasă din partea unui potenţial client şi să o acceptaţi. Primiţi plata prin cec sau ordin de plată, însă suma primită depăşeşte preţul convenit. Cumpărătorul vă poate spune că suma în exces a fost pur şi simplu o greşeală sau aceştia pot inventa o scuză, de exemplu pot pretinde că bani suplimentari sunt pentru a acoperi costurile de livrare. Dacă vi se solicită să returnaţi suma de bani în exces, prin transfer bancar, este cazul să fiţi suspicios. Fraudatorul speră că veţi returna suma în exces înainte de a descoperi că cecul este refuzat din cauza fondurilor insuficiente sau că ordinul de plată a fost fals. Veţi pierde atât banii pe care i-aţi transferat cât şi articolul, dacă l-aţi expediat deja.
Reţineţi
Dacă sunteţi abordat de către cineva care vă solicită să transferaţi bani, asiguraţi-vă că sursa este legitimă.
Atenţie
Nu trimiteţi niciodată bani şi nu oferiţi date cu privire la cardul de credit sau contul bancar online nici unei persoane necunoscute sau în care nu aveţi încredere.
Gândiţi-vă
Nu acceptaţi un cec sau un ordin de plată pentru bunuri, dacă valoarea acestuia depăşeşte suma convenită. Trimiteţi-l înapoi şi solicitaţi cumpărătorului să vă achite suma convenită înainte de a livra bunurile sau serviciile.
Cercetaţi
Examinaţi informaţiile disponibile despre excrocheriile prin transfer de bani pentru a ştii cum să vă protejaţi.
Întrebaţi-vă
Este într-adevăr sigur să transferaţi bani unei persoane necunoscute?

(va urma)