Acest blog este o lupta contra Bingo Metropolis si a tuturor
jocurilor piramidale si a escrocheriilor de toate tipurile care pacalesc oamenii

Faceți căutări pe acest blog

duminică, 25 aprilie 2010

Vieti distruse de jocurile de noroc

In fiecare duminica, noua ieseni isi deschid sufletul si povestesc despre dezastrul pe care l-a provocat dependenta de jocuri de noroc in viata lor • Asociatia Jucatorilor de Noroc Anonimi da o sansa celor care doresc si incearca din rasputeri sa invinga dependenta jocurilor de noroc • Multi dau inapoi, fara sa aiba curajul necesar sa marturiseasca in fata altor oameni nebunia in care au intrat • Mai mult, jumatate dintre acesti dependenti care joaca dezechilibrat au potential sinucigas • "Nu-mi pot spune numele intreg pentru ca nebunia jocului de noroc este o boala rusinoasa si nu-mi convine sa se afle despre aceasta patima a mea", sunt cuvintele unui tanar care a intrat in sala de jocuri mecanice cand un copil de abia iese de pe bancile liceului


In fiecare duminica, noua ieseni isi deschid sufletul si povestesc despre dezastrul pe care l-a provocat dependenta de jocuri de noroc in viata lor. Asociatia Jucatorilor de Noroc Anonimi da o sansa celor care doresc si incearca din rasputeri sa invinga dependenta de jocurile de noroc. Timp de doua ore, doctorul Octavian Driga, cel care a pus pe picioare Asociatia Jucatorilor de Noroc Anonimi, asculta povestile cutremuratoare ale celor care au intrat o data intr-o sala de jocuri de noroc si au fost distrusi pe viata. Tineri adusi de catre parinti dupa ce si-au vandut casa ca sa ii ajute, barbati adusi de neveste dupa ce le-au nenorocit, pensionari care si-au dat la jocurile de noroc si ultimii banuti din pensie, oameni care au uitat sa traiasca in afara cazinourilor si a aparatelor de joc. Nu toti ajung sa reziste programul de 12 pasi pe care trebuie sa-l urmeze. De asemenea, multi dau inapoi, fara sa aiba curajul necesar sa marturiseasca in fata altor oameni nebunia in care au intrat. "Am agenda plina de oameni care au sunat si mai apoi nu au mai venit, s-au oprit. Sunt foarte reticenti. Cred ca le este frica de imaginea proprie. De asemenea, am avut si oameni care au renuntat. Am avut doua cazuri care au renuntat la contactul cu grupul, au fost prea impatimiti", explica doctorul Driga.


Recunoasterea dependentei

Cel mai greu pentru cei prinsi de jocurile de noroc, si nu numai, este sa isi recunoasca dependenta. Totusi, sunt zece intrebari care ii pot determina pe cei in cauza sa caute ajutor. Daca raspunsul este DA la oricare dintre intrebari, respondentul are o problema de joc si are nevoie de ajutor profesional. Doctorul Driga sustine ca de aceasta patima nu se scapa niciodata. "Trebuie sa ramai in garda toata viata, pentru ca dependenta de jocurile de noroc nu se poate vindeca niciodata", a mai explicat specialistul.

S-a intamplat in mod repetat sa jucati mai mult decat intentionati la inceput?
S-a intamplat in mod repetat sa jucati pana ce ati pierdut si ultimii bani?
S-a intamplat sa nu puteti dormi gandindu-va la jocurile de noroc?
Ati folosit pentru joc venitul sau economiile in timp ce facturile ramaneau neplatite?
Ati facut incercari nereusite repetate de a renunta la jocurile de noroc?
Ati incalcat legea sau v-ati gandit sa o incalcati pentru a va finanta jocul de noroc?
Ati luat bani cu imprumut pentru a va finanta jocul de noroc?
Ati fost deprimat sau chiar v-ati gandit la sinucidere din cauza pierderilor la joc?
V-au chinuit remuscarile dupa joc?
Ati jucat ca sa castigati bani pentru a va achita obligatiile financiare?

Jocurile de noroc

Se spune ca atunci cand incepi sa joci,nu incetezi pana cand nu pierzi toti banii.Daca castigi,joci mai departe pentru a castiga si mai mult;daca pierzi trebuie sa joci mai departe pentru a-ti recupara banii pierduti. Cam asa sta treaba cu porcariile astea de "jocuri".O persoana care joaca prea mult poate pierde capacitatea de a decide daca doreste sau nu sa mai joace,ea pierde controlul asupra propriului comportament.Avand in vedere evolutia in ultimii ani,cand numarul celor atinsi de patima jocului a atins o cifra record si a coincidentelor negative,dependenta de jocurile de noroc a reusit performanta de a intra in domeniul medical la categoria dependente,alaturi de drogurii si alcool. Este vorba de o boala care controleaza si decide cotidianul celor in cauza,ei folosindu-se de orice oportunitate pentru a juca neglijandu-si familia,prietenii,profesia.Refugiul in joc este un mod de a evita problemele normale ale vietii sau trairile emotionale.De aceea,in termeni de specialitate,in cazul jucatorilor patologici se vorbeste despre o dependenta comportamentala.Trecerea de la placerea de a juca,cu caracter distractiv,la dependenta,este lenta si decurge in trei faze. Primul contact cu jocurile de noroc are un impact pozitiv asupra jucatorilor.Castigul declanseaza trairi pozitive,interpretate ca un succes personal si dezvolta dorinta unui castig mai mare.Ca atare creste miza si riscul de a deveni dependenti.Apoi creste fregventa jocurilor,jucatorii fiind dominati de gandul cum si cand vor juca data viitoare si incep sa ascunda fregventa cu care joaca si sumele pierdute.Apar probleme in viata familiara,la locul de munca etc..Miza si pierderile duc la probleme financiare,jucatorii,manati de falsa convingere ca-si vor recupera pierderile pierd controlul si se afla in totala dependenta. Este necesara interventia unui psihoterapeut care printr-o consiliere si terapie comportamentala va incerca reintegrarea persoanelor afectate si evitarea recaderilor.